STU – 3 årig ungdomsuddannelse
for unge med særlige behov

TilbageUdskriv

 
 
Særligt tilrettelagt uddannelse (STU)
er primært rettet mod unge, der forlader folkeskolen, og som ikke har mulighed for at deltage i anden uddannelse eller beskæftigelse.
 
Målgruppe
Unge med særlige behov i alderen 16-25 år.
 
Formål
§1 i Lov om Særligt Tilrettelagt Undervisning:
 
”Formålet med ungdomsuddannelsen er, at unge udviklingshæmmede og andre unge med særlige behov opnår personlige, sociale og faglige kompetencer til en så selvstændig og aktiv deltagelse i voksenlivet som muligt og eventuelt til videre uddannelse og beskæftigelse.”
 
Uddannelsen strækker sig typisk over en 3-årig periode. Man modtager undervisning 28 lektioner om ugen.
 
STU på VUK
VUK-Aalborg er en meget rummelig uddannelsesinstitution, der tilbyder undervisning, herunder STU, til mange forskellige handicapgrupper. Derfor tilstræber vi også at have mange forskellige tilbud og muligheder, således at den unge kan sammensætte sin uddannelse efter egne
ønsker og kompetencer i et individuelt tilrettelagt forløb. På VUK er der mulighed for at vælge fag og aktiviteter, således at man sammensætter sin egen ”linie” f.eks. erhvervslinie, kreativ linie, boglig linie, kommunikationslinie.
 
 
Holdundervisning
Den unge tilknyttes en gruppe bestående af unge med samme handicap eller funktionsniveau. Der er til hver gruppe knyttet faste undervisere og pædagogikken er tilpasset den enkelte gruppe. En stor del af den almen dannende undervisning foregår i gruppen. Nogle af vores elever modtager alt/det meste af undervisningen i sin hjemgruppe, mens andre også gør brug af valghold og interne eller eksterne værksteder.
Læs mere om de enkelte hold i særskilt beskrivelse.
 
Valghold og værksteder
Der er mulighed for at ”dyrke” mere specifikke mål på vore valghold og værksteder.
Også her prøver vi at tilpasse
tilbudene til de ønsker og muligheder, der måtte være. Det kan være dansk, matematik, engelsk, tekstil og design, idræt og motion, friluftsliv og event, kreativ værksted, træ/metal værksted, IT-værksted. Endvidere har vi samarbejde med andre institutioner og værksteder, f.eks. Autismecenter Nordjylland, produktionsskoler, AK-dagtilbud, Teknisk Skole, AMU, VUC.
 
Kontaktperson
Alle elever har en kontaktperson,  som er elevens personlige guide og ansvarlig for uddannelsesplanens gennemførelse. Elev og kontaktperson drøfter jævnligt forløbet og aftaler ændringer mm.
 
Indhold
Med udgangspunkt i den individuelle undervisningsplan planlægges fag og aktiviteter i de enkelte grupper. Indholdet er delt op i: 
  • En alment dannende del der retter sig mod den unges personlige og sociale udvikling kombineret med samfundsfag.
  • En specifikt målrettet del der skal støtte udviklingen af den unges interesser og evner samt særlige færdigheder.
  • Praktik i virksomheder og institutioner der skal give mulighed for at afprøve evner og muligheder samt en eventuel tilknytning til arbejdsmarkedet.
Form og struktur
  • Undervisningen er præget af:
  • struktur og forudsigelighed
  • anerkendelse og støtte
  • åbenhed og samarbejde med hver enkelt elev
  • dialog og klare grænser
  • tid og rum til individuel og kollektiv
  • samtale 
Afklaringsforløb
De første 12 uger af uddannelsen bruges på at afklare den unges forudsætninger, interesser og muligheder.
 
Kompetencepapir
Uddannelsen afsluttes med en evaluering af undervisningsforløbet og de kompetencer, eleven har tilegnet sig. UU-vejlederen udsteder et kompetencepapir, der beskriver, hvad den unge har lært.
fællesskabsfølelse og accept af forskelligheder.
 
 For tiden har vi følgende grupper:

 

Valghold og værksteder 

På VUK skelnes der mellem undervisning i gruppen, på valghold og på værksteder.
I gruppen er man sammen med unge med samme diagnose eller funktionsniveau.
Der er tilknyttet fast personale med særlig indsigt i gruppens pædagogiske behov.

På valghold og værksteder møder man også unge fra andre grupper, og her er det faget/aktiviteten der styrer. I gruppen er den enkelte elev i centrum, mens det på valgholdene er faget/aktiviteten, der er i centrum. Dette stiller krav til den unges ressourcer og det er ikke alle vore elever, der gør brug af valgholdene.

Med gruppen som den sikre base i STU på VUK er valghold og interne værksteder det næste skridt ud i ”det rigtige liv”.
Gennem tilbud om en række valghold og værksteder gives der mulighed for, at den unge kan sammensætte sin egen linje f.eks. erhvervslinje, kreativ linje, boglig linje, idræt/sundhed. Da VUK har som målsætning at sikre det individuelle tilrettelagte forløb, forsøger vi løbende at tilpasse arten af valghold med aktuelle ønsker.

Læs mere om indholdet i den særlige beskrivelse af aktuelle valghold:

 

 

 
 

VUK-Aalborg  Til forsiden